Doorgaan naar hoofdcontent

De langste Kortestraat en de kortste Langestraat - over straten met maten

Af en toe vraag ik me ineens dingen af. Zo was ik nu ineens benieuwd wat de langste Langestraat van Nederland is en wat de kortste Kortestraat. En zou de langste Kortestraat misschien langer zijn dan de kortste Langestraat? Van die dingen. Tijd voor een onderzoek.

Eerst een korte verantwoording. Ik heb voor dit onderzoek alleen gekeken naar de lengte van straten die letterlijk Langestraat en Kortestraat heten. Dat zijn er respectievelijk 40 en 30; het lijstje met Langestraten is dus langer dan dat met Kortestraten. Er zijn in Nederland ook 47 Langstraten (zonder de -e- in het midden), maar die laat ik deze keer links liggen. Ook 'De Langestraat' in Alphen aan den Rijn (genoemd naar een oud-burgemeester) en 'de Kortestraat' in Gouda (genoemd naar een verzetsheld) doen niet mee. 

En wat heeft dat onderzoek dan allemaal voor moois opgeleverd?

  • Laat ik beginnen met het goede nieuws: de Langestraten zijn gemiddeld langer dan de Kortestraten. Een Langestraat is gemiddeld namelijk 782 meter lang en een Kortestraat 154 meter. De straten doen - gemiddeld - hun namen dus eer aan.
  • De langste Langestraat van allemaal is die in Klazienaveen. De lange straat langs het Van Echtenskanaal heeft een lengte van 5.110 meter. Op de tweede plaats staat de Langestraat in Nieuw Namen (3.300 m) en op drie volgt de Langestraat in Bitgummole (2.880 m). De Langestraten in Dieden, Nieuwediep, Gieterveen, Braamt en Noordhorn zijn ook allemaal langer dan 1.000 meter.
  • De kortste Kortestraat is volgens mijn meting die in Venray met een lengte (of korte) van 23,0 meter. Maar ik vertel er meteen bij dat dat niet veel scheelt met de 23,3 meter lange Kortestraat in Vlaardingen. Die cijfers achter de komma klinken nauwkeuriger dan dat ik het online op de kaart heb kunnen nameten, dus ik ben bang dat ik er een keertje met een rolmaat langs moet gaan. Op de derde plaats komt in ieder geval de Kortestraat in Groningen met 51 meter. Daarna komen achtereenvolgens de Kortestraten van Asten, Venlo, Landgraaf, Meppel, Horst, Raalte, Blitterswijck, Andelst en Tuil. Deze zijn allemaal langer dan 100 meter.
  •  Er zijn zeven plaatsen met een Langestraat Ă©n een Kortestraat. In Klazienaveen en Delden is de Kortestraat een zijstraat van de Langestraat. In 's-Gravendeel is de Kortestraat een zijstraat van een straat die in het verlengde van de Langestraat ligt. In Dieden lopen de twee op korte afstand min of meer parallel aan elkaar. In Deventer lopen de Langestraat en de Kortestraat ook parallel maar dan met nog een paar andere straten ertussen. In Groningen is de Langestraat met 516 meter tien keer zo lang als de Kortestraat (51 m). In al deze plaatsen is de Langestraat netjes langer dan de Kortestraat, maar in de zevende plaats is iets bijzonders aan de hand. In Oldenzaal is de Kortestraat namelijk langer dan de Langestraat, met 110 versus 86 meter!
  • Deze Langestraat in Oldenzaal is ook de kortste Langestraat van allemaal; er zijn maar liefst 18 Kortestraten die langer zijn dan deze Langestraat. De Kortestraat in Dieden is met een lengte van 1.100 meter dan weer de langste Kortestraat van Nederland; er zijn 33 Langestraten die korter zijn dan deze Kortestraat
  • Ik vertelde al over Deventer. In de naastgelegen plaats Steenenkamer ligt ook een Langestraat en die ligt op maar 332 meter van de Langestraat in Deventer. En dat terwijl die Langestraat in Steenenkamer zelf maar 260 meter lang is! Toen ik op Google Maps naar de Langestraat in Deventer zocht, stuurde die me trouwens naar de Langestraat in Steenenkamer. Verwarrend allemaal.
  • Het Kortstraatje in Wemeldinge is buiten het onderzoek gebleven, maar verdient toch een speciale vermelding. Niet alleen vanwege de tautologische naam, maar ook omdat dit 'straatje' langer is dan twee derde van alle Kortestraten.
  • Ook een speciale vermelding voor de Korte Langestraat in Leiden, vanwege de mooie paradoxale naam. Deze naam werd gegeven aan het korte deel van de Langestraat dat ontstond bij de stadsuitbreiding in 1659. De Langestraat ligt in het verlengde ervan. Voor de statistieken: de Langestraat is 310 meter lang en de Korte Langestraat is met 111 meter gelukkig een stuk korter.

Lang verhaal kort: er is veel moois te vertellen over de Langestraten en Kortestraten van Nederland!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch Ă©Ă©n stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat Ă©Ă©n straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd...

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. GeĂ¯nspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o...

Wat is in Nederland de langste straat met Ă©Ă©n naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste lĂ¡Ă¡n van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la...

Geld, gedoe en gewenning - waarom gemeentes zelden straatnamen aanpassen

"Ze nemen ons onze straatnamen af!", hoor ik wel eens iemand roepen. Dat gebeurt dan meestal in discussies waar ook standbeelden, feestdagen of Zwarte Piet worden genoemd. Of allemaal. Daarbij wordt vaak de indruk gewekt dat er in Nederland massaal straten worden hernoemd. Ik leg graag nog eens uit hoe dat zit met het hernoemen van straten. En ik geef ook alvast de conclusie: er worden in Nederland zelden straatnamen gewijzigd. Gemeentes houden er niet van om straatnamen te veranderen, en daar zijn een aantal redenen voor. Het komt er in het kort op neer dat het geld kost en veel gedoe oplevert. Als een gemeente een straatnaam verandert, krijgen alle bewoners (personen en bedrijven) automatisch een nieuw adres. Zij moeten dus op allerlei plekken hun adres laten wijzigen, en voor bedrijven geldt dat ze ook visitekaartjes en zo moeten laten aanpassen. Daar moet de gemeente een vergoeding voor betalen. Alles bij elkaar kan dat een flink bedrag worden. Daarnaast moet de de nieuwe...