Jullie weten natuurlijk allemaal hoe de straatnamen voor het Nederlandse Monopoly-spel gekozen werden: hoe Frederik Verster op een avond tijdens de Tweede Wereldoorlog aan zijn keukentafel zat en allemaal straten koos die iets met zijn bedrijf Perry te maken hadden. Daarmee werd de Nederlandse versie van het spel de eerste uitvoering waarin straten van meer dan één stad voorkwamen. (Lees hier het uitgebreide verhaal dat ik daar ooit over schreef.) En toen vroeg ik me dus af: hoe zou het Nederlandse Monopoly-spel eruit hebben gezien als ik de straatnamen had mogen kiezen?
Toen Frederik Verster de Nederlandse editie samenstelde, werd het spel al in allerlei landen gespeeld. En overal had het spel steeds straatnamen uit één stad. In de originele Amerikaanse editie van het spel werden straatnamen gebruik uit Atlantic City en omgeving. In Nederland speelden we aanvankelijk de Engelse versie met allemaal straatnamen uit Londen. Het zou dus voor de hand liggen om voor de Nederlandse uitvoering alle straten uit één Nederlandse stad te kiezen. Amsterdam of zo.Het lijkt mij veel leuker om het spel te spelen met straatnamen die iedereen kent uit zijn eigen omgeving. Ik heb daarom de lijst erbij gepakt met de veertig straatnamen die het meest voorkomen in Nederland. Bovenaan die lijst staan de Kerkstraat, de Schoolstraat en de Molenstraat - allemaal namen die je in honderden plaatsen in ons land op de borden kunt zien staan. Van die lijst heb ik eerst alle straatnamen verwijderd die niet zo handig zijn, bijvoorbeeld omdat ze lijken op andere namen op de lijst. Als je een Molenstraat hebt, is het niet zo handig om in hetzelfde spel ook nog een Molenweg te hebben. En de Kerkstraat - de populairste naam van allemaal - gaat moeilijk samen met een Kerkplein, Kerkpad of Kerkweg (die ook allemaal in de top-40 staan). In die opgeschoonde lijst ben ik gaan zoeken naar bij elkaar passende groepjes van drie straatnamen (en twee groepjes van twee). Daarbij moest ik soms kiezen: past Beatrix bijvoorbeeld beter in een koninginnenbuurt samen met Wilhelmina en Juliana, of in een prinsessenbuurt samen met haar zussen Margriet en Irene? Omdat ik maar acht buurten te vullen had, heb ik voor dat eerste gekozen en de prinsessen verder weggelaten. Bij ieder thema dat ik vond, heb ik in principe steeds de drie bekendste namen gekozen.
Zo kwam ik tot de volgende straatnamen voor het spel, als we beginnen bij Start:
- Nieuwstraat en Dorpsstraat (Ons Dorp)
- Tuinstraat, Bosweg en Groeneweg (Groene buurt)
- Wilhelminastraat, Julianastraat en Beatrixstraat (Koninginnenbuurt)
- Kruisstraat, Parallelweg en Middenweg (Geometriebuurt)
- Dahliastraat, Rozenstraat en Leliestraat (Bloemenbuurt)
- Beukenlaan, Eikenlaan en Kastanjelaan (Bomenbuurt)
- Kerkstraat, Schoolstraat en Molenstraat (Gebouwenbuurt)
- Hoofdstraat en Markt (Centrum)
In de top-40 staan ook nog de Stationsweg, Stationsstraat, Spoorstraat en Stationsplein; die namen kunnen we gebruiken voor de vier stations in het spel.
Met deze lijst komen alle straatnamen uit het Monopoly-spel minimaal 120 keer voor in Nederland.
Reacties