Doorgaan naar hoofdcontent

Tonke Dragtsingel en Thea Beckmanstraat - over straatnamen voor kinderboekenschrijvers

De makers van de Grote Vriendelijke Podcast - een podcast voor volwassenen over kinderboeken en jeugdliteratuur - vertelden me dat ze onlangs de vraag hadden gekregen waarom er in Assen geen Miep Diekmannstraat is, terwijl dat haar geboorteplaats is. Ze vroegen me of er meer te vertellen is over straatnamen die verwijzen naar kinderboeken en kinderboekenschrijvers. Een mooie aanleiding om eens op zoek te gaan naar straten die genoemd zijn naar Tonke Dragt, Paul van Loon en Thea Beckman.

Het eerste waar ik aan moest denken toen ik hun vraag lag, was de Laan van Dick Laan in Heemstede. Het is een fijne vernoeming in de plaats waar hij zelf ook woonde en meteen ook een mooi voorbeeld dat je wél een laan kunt noemen naar iemand die Laan heet. Dick Laan is verder nog vernoemd in Wormerveer en Almere. Maar er zijn nog flink wat meer kinderboekenschrijvers met een eigen straatnaam.

De recordhouder binnen dit thema is waarschijnlijk Annie M.G. Schmidt. Ik heb eerder al eens een stuk geschreven over alle straten die naar haar genoemd zijn. Dat zijn er een stuk of veertig, en dan zijn er ook nog straten genoemd naar door haar bedachte figuren zoals Jip & Janneke, Floddertje en Minoes. Naast Annie M.G. Schmidt is ook Fiep Westendorp een aantal keer vernoemd, met een straat en een pad in Almere en een laan en een plein in haar geboorteplaats Zaltbommel.

In Berkel en Rodenrijs ligt een hele kinderboekenschrijversbuurt. Het valt op dat daar veel 'oude' schrijvers en schoolmeesters vernoemd zijn, zoals Jan Ligthart, Anne de Vries, Cissy van Marxveldt, Theo Thijssen en W.G. van de Hulst. Dat is natuurlijk omdat veel plaatsen de regel hanteren dat er pas straten naar personen mogen worden genoemd als ze minimaal vijf (of soms tien) jaar overleden zijn. Dat verklaart waarom Francine Oomen, Paul van Loon en Carry Slee - en bijvoorbeeld ook Jan Terlouw - nog niet vernoemd zijn. (Hoewel... ik kom hier zo op terug.) Hieronymus van Alphen - schrijver van Kleine gedigten voor kinderen, waaronder het bekende "Jantje zag eens pruimen hangen" - is in deze wijk dan weer niet vernoemd, maar wel op andere plekken zoals in zijn geboorteplaats Gouda en zijn overlijdensplaats Den Haag.

Behalve in Berkel en Rodenrijs is er ook in Voorschoten een kinderschrijversbuurt, in de hoek van een grotere literatuurwijk. Daar hebben ze een Tonke Dragtsingel en een Thea Beckmanstraat, Annie M.G. Schmidt heeft er een laan, Paul Biegel en Dick Bruna kregen er een brug en Carry Slee een pad. Dat laatste is best bijzonder omdat zij nog leeft. Dick Bruna heeft trouwens niet alleen deze brug in Voorschoten, maar ook een singel in zijn woonplaats Utrecht. In Utrecht ligt ook het Nijntje Pleintje

Sommige schrijvers zijn alleen in Berkel en Rodenrijs vernoemd, zoals Evert Hartman en Alet Schouten. Maar veel van de oudere namen komen ook op allerlei andere plaatsen voor, en soms zijn er ook scholen naar genoemd. Ik vond in Nederland zeven straten voor Cissy van Marxveldt, ruim twintig voor Jan Ligthart, een stuk of zes voor Jaap ter Haar, elf voor Theo Thijssen en voor Anne de Vries, en vijf voor Thea Beckman. Behalve in Voorschoten en Berkel en Rodenrijs is Beckmann ook vernoemd in Bunnik, Grootebroek en Utrecht.

Speciale vermelding binnen dit thema voor de wijk Fascinatio in Capelle aan den IJssel. De wijk is geïnspireerd op het sprookjesboek 'Fascinatio, de wonderwind' van Tom Manders jr. De straten in de wijk zijn genoemd naar namen uit het boek. Dat zijn allemaal bijzondere namen, en dat levert dus ook bijzondere straatnamen op.

De kinderboekenschrijvers zijn in straatnamenland wat minder populair dan de grotemensenboekenschrijvers, maar over aandacht hebben ze zeker niet te klagen als je het mij vraagt. 


De Grote Vriendelijke Podcast besteedde aandacht aan dit onderwerp in aflevering 101 (vanaf 23:30). Het verhaal hierboven is gebaseerd op de mail die ik heb gestuurd waar ze dan voor deze aflevering weer uit putten, dus als je het verhaal tot hier helemaal gelezen hebt dan zul je in de podcast wel wat bekende dingen horen.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd...

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la...

Van Agt, Dragt, Egger, Dijkstra en Carter - over overledenen waar al een straat naar genoemd was

Veel Nederlandse gemeentes hanteren de regel dat er pas pas na iemands overlijden een straat naar vernoemd mag worden. Voor belangrijke personen en grote helden wordt er nog weleens een uitzondering op die regel gemaakt, maar de rest moet netjes wachten tot na zijn dood. Het is dus op zich wel bijzonder dat er dit jaar vijf mensen overleden zijn waar al ergens in Nederland een straat naar genoemd is. Het gaat om twee presidenten, een schaatsster, een ondergedoken meisje en een schrijfster: Op 4 februari 2024 overleed Hélène Petter-Egger. Ze was 10 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en ontsnapte daar aan transport naar een concentratiekamp. Ze zat bijna een jaar ondergedoken in Vorstenbosch. In 1964 werd daar de Eggerlaan naar haar genoemd, met respect voor de familie waar ze ondergedoken zat en en de dorpsbewoners 'die wel wisten maar zwegen'. Op 5 februari 2024 overleed Dries van Agt. Hij was minister van Justitie en vervolgens van 1977 tot 1982 premier van Nederland. I...

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o...