In 1936 werden de eerste voorbereidingen getroffen voor de aanleg van de Noordoostpolder. De werkzaamheden gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog gewoon door en in september 1942 viel de polder officieel droog. Mensen die onder de verplichte Arbeitseinsatz in nazi-Duitsland uit wilden komen, konden met een speciale Ausweis in de polder aan het werk. Verzetsman Bert Knipmeijer speelde daarbij een belangrijke rol.
Tijdens de oorlog werkte Knipmeijer als ambtenaar bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Hij zorgde ervoor dat duizenden mannen als polderwerker aan de slag konden en dus niet naar Duitsland hoefden. Het werk van Knipmeijer bleef niet onopgemerkt. Op 17 mei 1945 - de dag dat de polder werd bevrijd - besloot de landdrost van het openbaar lichaam "De Noordoostelijke Polder":gehoord het voorstel van den plaatselijken commandant der Nederlandsche Binnenlandsche Strijdkrachten te Emmeloord; aan het plein te Emmeloord waaraan o.m. is gelegen het voorloopig Raadhuis, te geven den naam: Knipmeyerplein.
Een mooi eerbetoon voor de man die van duizenden onderduikers en verzetslieden het leven had gered, zou je denken. Maar Knipmeijer zat zelf helemaal niet op dat eerbetoon te wachten. Hij vond het beter als het plein niet naar hem genoemd zou worden, maar naar iemand die tijdens de oorlog overleden was. Op 14 november 1945 stuurde hij een brief aan de landdrost om hem dat te vertellen. De landdrost besloot vervolgens om het eerdere straatnaambesluit in te trekken en het plein in plaats daarvan te noemen naar Harmen Visser. Deze commandant van de marechaussee was leider van een verzetsgroep in de polder. Hij sneuvelde op 16 mei, net een dag voor de bevrijding. In Emmeloord ligt het gemeentehuis dus nu aan het Harmen Visserplein op nummer 1.
Bert Knipmeijer overleed in 1971. Jaren later werd er in Emmeloord alsnog een straat naar hem genoemd. In een nieuwbouwwijk aan de rand van de stad ligt nu tussen allerlei straten die naar Zeeuwse eilanden genoemd zijn ook een A.J. Knipmeijerlaan. Je zou denken dat hij beter verdiende.
Reacties