Stel: de gemeente gaat een straat noemen naar Carola Lootsman. Moeten ze dat dan de Lootsmanstraat of de Carola Lootsmanstraat noemen? Wie bepaalt eigenlijk of de voornaam van de persoon die je vernoemt ook in de straatnaam gebruikt wordt?
Straatnamen worden in Nederland vastgesteld door de gemeente, vaak na advies van een straatnaamcommissie. Daar wordt dus bepaald of een straatnaam met of zonder voornaam wordt vastgesteld. Er zijn geen landelijke regels voor straatnaamgeving. Er zijn wel wat richtlijnen van de VNG die door veel gemeentes worden aangehouden, zoals dat straten pas naar personen vernoemd mogen als ze al een tijdje dood zijn (met een uitzondering voor leden van het koningshuis). Maar in die richtlijnen staat verder niks over het gebruik van voornamen. Gemeentes zijn daar dus volledig vrij in. Maar ook in de gemeentelijke regels en richtlijnen die ik ken, staat niks over het gebruik van voornamen. Bij de keuze voor het al dan niet gebruiken van voornamen komt het in de praktijk dus aan op ongeschreven regels, het gevoel van het moment en de andere straatnamen in de omgeving.Overwegingen
In het algemeen zal men voor de naamgeving in een buurt of wijk
een standaard kiezen en dus alle namen mét of alle namen zónder voornaam
doen. Men let er bij het vaststellen van nieuwe namen veel meer dan
vroeger op dat de nieuwe straatnaam goed uit te spreken en makkelijk te
schrijven is, niet te lang is en daarmee dus ook makkelijk in het
gebruik. Vandaar dat veel straatnamen zonder voornaam worden
vastgesteld.
Statistieken
Het zou natuurlijk interessant kunnen zijn om eens vast te stellen
bij hoeveel procent van de naar een persoon genoemde straat er een
voornaam is gebruikt. Dat zal echter een helse klus zijn. Je kunt niet
simpelweg van alle Steenstraten aannemen dat die wel naar Jan Steen
genoemd zullen zijn. Sterker nog: bij de meeste zal dat niet zo zijn.
Die namen moet je dus allemaal met de hand nalopen om te bepalen of de
schilder daar zonder voornaam vernoemd is. En dan heb je nog gevallen
zoals de Piet Heinstraat in Utrecht die niet naar de beroemde zeeheld
genoemd is, maar naar de zoons van de bouwondernemer die Piet & Hein
heetten. Dat is dus een straat met twee voornamen en geen achternaam!
Ik heb voor een paar 'beroepsgroepen' gekeken of er een patroon te
zien is in het gebruik van voornamen in de straatnaam: sporters,
schilders, componisten, zeehelden en leden van het koningshuis. Voor het
koningshuis en de sporters keek ik naar de volledige lijst, maar voor
de andere drie categorieën heb ik om praktische redenen om steekproef
genomen.
- Personen die het vaakst vernoemd worden, zijn de leden van het koningshuis zoals Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Het zal je niet verbazen dat daarbij altijd de voornaam en slechts zelden een achternaam gebruikt wordt. Amsterdam heeft bijvoorbeeld wel een Claus van Amsbergstraat.
- In mijn lijst met alle straten die naar sporters genoemd zijn, is in bijna 100% van de gevallen de voornaam gebruikt. Waarschijnlijk is dat omdat die personen beter herkend en herinnerd worden met hun voornaam erbij. Geen idee wie Geesink was, maar Anton Geesink kennen we allemaal.
- De componisten Bach, Beethoven, Chopin, Mozart, Schubert, Sweelinck, Vivaldi en Wagner hebben samen in Nederland bijna 1000 straatnamen. Daarvan is bij 97% alleen de achternaam gebruikt. Voor Beethoven en Chopin is dat zelfs 100%.
- De zeehelden De Ruijter, De With, Doorman, Hein, Tromp (2x) en Van Speijk hebben samen ongeveer 750 straatnamen. Bij De With, Doorman en Hein wordt bijna altijd de voornaam gebruikt in de straatnaam (bij Piet Hein zelfs in 100% van de gevallen). Bij De Ruijter, Tromp en Van Speijk is de meerderheid juist zonder voornaam. Bij De Ruijter en Tromp zie je trouwens ook wel dat alleen de initiaal gebruikt wordt, zoals in de M.A. de Ruijterstraat.
- Bij de bijna 1000 straten die naar de schilders Van Rijn, Hals, Hobbema, Van Gogh, Van Ruijsdael en Vermeer genoemd zijn, is het beeld net zo afwisselend. Bij Frans Hals wordt in bijna alle straatnamen de voornaam gebruikt, en ook bij Van Gogh en Vermeer is dat meer dan de helft. Bij Ruijsdael en Hobbema wordt juist vaker voor een straatnaam zonder voornaam gekozen. En ook bijzonder: bij Van Rijn wordt bij meer dan 90% van de straatnamen juist alleen de voornaam (Rembrandt, voor wie hem nog niet herkend had) gebruikt.
Voor de Oranjes en de componisten is er dus nog wel een duidelijke
standaard, maar voor de rest is er bijzonder veel variatie te zien die
wordt veroorzaakt door lokale voorkeur en willekeur.
Reacties
We hebben hier overigens een Van Teijlingenstraat. Daar had wel bij mogen staan dat het om Eva gaat en niet een burgemeester die Alkmaar met die achternaam heeft gehad.
Blijkbaar was die naam te lang voor de bordjes, maar de officiële registratie is nog steeds 'Anna Clasina op 't Landtplantsoen'.
Nee, dat zijn geen voornamen dus die tellen voor dit verhaal niet mee. Maar ook daar zijn wel wat interessante beschouwingen over te geven!
@Unknown(2): Daar heeft iedereen zo zijn eigen regels voor volgens mij. Ik heb hier in de boekenkast van verschillende plaatsen de straatnaamboeken staan, en daarin wordt in de inleiding nog wel eens uitgelegd welke sortering men heeft aangehouden.