Doorgaan naar hoofdcontent

Over straatnamen voor olympische helden - tijd om de balans op te maken

De meeste mensen zijn na de Olympische Spelen geĂ¯nteresseerd in de medaille-oogst van de Nederlandse sporters. Maar ik ben zelf altijd meer nieuwsgierig naar de straatnamenoogst: zijn er nog olympische helden die voor hun prestaties geĂ«erd worden met een straatnaam? Het is al jarenlang een trend om goudenmedaillewinnaars te eren met een straatnaam. Na de Zomerspelen in Rio twee jaar geleden was die eer voor Elis Ligtlee (een plein in Eerbeek) en Sanne Wevers (een rotonde in Oldenzaal). Hoe zit het met de winnaars van gouden medailles bij de Winterspelen in Pyeongchang? De meeste huldigingen zijn inmiddels achter de rug, dus het is tijd om de balans op te maken.

De trend om olympische kampioenen te eren met een straatnaam lijkt tot nu toe vooral voor zomersporters te gelden. Schaatser Jochem Uytdehaage is eigenlijk de enige wintersporter die bij de huldiging al een straatnaam kreeg. Na de Winterspelen van 2002 - waar hij tweemaal goud won - werd een plantsoen in zijn geboortewijk tot Jochem Uytdehaageplantsoen gedoopt. Er zijn ook wel straten genoemd naar Sjoukje Dijkstra, Ard Schenk en Kees Verkerk, maar die kregen hun straten niet direct na de spelen waar ze gouden wonnen maar pas veel later.

Bij de Winterspelen van dit jaar hebben zeven Nederlandse sporters een gouden medaille gewonnen: de shorttrackster Suzanne Schulting en de schaatsers Carlijn Achtereekte, Sven Kramer, Jorien ter Mors, Kjeld Nuis, Ireen WĂ¼st en Esmee Visser. Zeven keer kans op een straatnaam dus. Suzanne Schulting kreeg bij haar huldiging op het Pipegaelsgeaplein in Tijnje een paar Friese doorlopers cadeau. Esmee Visser kreeg in Beinsdorp door de burgemeester een gouden sportmedaille uitgereikt. Ireen WĂ¼st voegde tijdens deze Winterspelen een gouden en twee zilveren medailles toe aan haar indrukwekkende verzameling. Na de vorige Winterspelen in 2014 was WĂ¼st al benoemd tot ereburger van Goirle; afgelopen week kreeg ze bij de huldiging te horen dat ze in dat dorp een standbeeld krijgt. Bij de huldiging van Kjeld Nuis in Emmen was zijn straat omgedoopt tot Kjeld Nuislaan, met heuse straatnaambordjes aan het begin van de straat. Maar dat bleek slechts een tijdelijke hernoeming te zijn voor tijdens de feestelijkheden. Waarschijnlijk zijn die bordjes inmiddels al weer weg, of hangen ze bij Nuis binnen aan de muur. Sven Kramer is nog niet gehuldigd, omdat hij zich na de Winterspelen rustig wil voorbereiden op het aanstaande WK.

De huldiging van Jorien ter Mors in Enschede volgt aanstaande vrijdag. Zij moest eerst nog het WK Sprint schaatsen, waar ze ook nog wereldkampioen werd. Zou dat haar kansen op een straatnaam vergroten? In Enschede hebben ze al een Morsweg, een Remorsstraat, een Morsestraat en een Josinkmorsplein... misschien dat het wel te verwarrend is als daar nog een straat voor Jorien ter Mors bij komt, maar een plantsoen of rotonde zou toch moeten kunnen.

Ik heb het mooiste tot het laatst bewaard. Carlijn Achtereekte werd bij haar huldiging in Lettele feestelijk rondgereden op een grote houten schaats. Ze kreeg een speciaal voor haar ontworpen gouden ring, een zilveren erepenning, een dinerbon en een cheque, en ze werd benoemd tot ereburger van Deventer. Allemaal mooi, maar het mooiste moet nog komen: het plein voor het Kulturhus in Lettele kreeg de naam Carlijnplein! De gemeente heeft de straatnaam overigens nog niet officieel geregistreerd, maar misschien dat dat er door alle drukte rondom de huldiging simpelweg nog niet van gekomen is. Het Carlijnplein - daarmee is ze de tweede wintersporter die direct na de spelen een eigen straatnaam krijgt.



Update!
Inmiddels is ook shorttrackster Yara van Kerkhof gehuldigd in Zoetermeer. Ze won in Pyeongchang een zilveren medaille op de 500 meter en samen met de Oranje-ploeg ook nog brons op de relay. Ze kreeg een aantal cadeaus, maar het mooiste cadeau was natuurlijk een straatnaambord met de tekst Yara van Kerkhofplaats. Dat is de nieuwe naam van de plaats voor het clubhuis van de IJsvereniging Zoetermeer. Daarmee is zij dus de derde wintersporter die direct na de spelen een eigen straatnaam krijgt.


Reacties

GvB zei…
René, leuk artikel. Echter, twee correcties:

1) Maar dat bleek slechts om een tijdelijke hernoeming te zijn voor tijdens de feestelijkheden.

Ofwel om verwijderen, ofwel te zijn vervangen door te gaan.

2) Enscheden vervangen door Enschede.

Dinx zei…
Ik heb geen idee waar je het over hebt, GvB. Maar toch bedankt voor de melding. ;-)
GvB zei…
Geen idee? Dat lijkt me stug. Je hebt de correcties netjes aangebracht.
Bedankt.
Dinx zei…
Jahaa GvB, er stond een smiley achter. Jammer dat je de knipoog niet begreep.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch Ă©Ă©n stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat Ă©Ă©n straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wat is in Nederland de langste straat met Ă©Ă©n naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste lĂ¡Ă¡n van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Waar ligt het geografisch middelpunt van Nederland?

Mijn zoon vroeg me waar precies het middelpunt van Nederland, want daar wil hij dan graag een keer met me naartoe. Nederland heeft aardig wat geografische middelpunten. Het is maar net hoe je definieert wat het middelpunt van een land is. Ik zet in dit verhaal een paar van die middelpunten op een rijtje - voor mijn zoon, maar natuurlijk ook voor jullie. (Voor dit verhaal kijk ik alleen naar het Europese deel van Nederland, zonder de Caribische eilanden; met die eilanden erbij ligt alles weer anders.) Uiterste punten Voordat ik een aantal middelpunten langsloop, noem ik hier eerst de geografische extremen van Nederland. Rottumerplaat - Het noordelijkst gelegen punt van Nederland ligt op Rottumerplaat. Locatie: 53.556485, 6.492520 Bad Nieuweschans - Het oostelijkste punt van Nederland ligt bij Bad Nieuweschans (Groningen). Om precies te zijn bij grenspaal 196, bij de grensovergang naar Duitsland. Locatie: 53.180299, 7.227509 Klein-Kuttingen - Het zuidelijkste punt van Nederland ligt

Wat zijn de meest populaire straatnamen van Nederland?

Pas vroeg iemand me naar welke personen in Nederland de meeste straatnamen zijn vernoemd. Mijn vermoeden werd bevestigd: dat zijn geen schilders of zeehelden, maar gewoon leden van het koningshuis. Dat bracht me tot de vraag: welke straatnamen komen eigenlijk het vaakst voor in Nederland? En hoe zit dat in andere landen? Dit is de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen: 1. Kerkstraat 2. Schoolstraat 3. Molenstraat 4. Dorpsstraat 5. Molenweg 6. Julianastraat 7. Parallelweg 8. Nieuwstraat 9. Wilhelminastraat 10. Sportlaan Deze tien worden op de voet gevolgd door Industrieweg, Beatrixstraat, Kastanjelaan, Stationsweg, Eikenlaan, Markt, Prins Bernhardstraat, Emmastraat en Beukenlaan . Wat zien we aan dit lijstje? Het zijn allemaal bijzonder traditionele straatnamen met een verwijzing naar een bekend gebouw (kerk, school, molen, station), een bestemming of functie (dorp, parallelweg, sport, industrie, markt), het koningshuis (Juliana, Wilhelmina, B