Doorgaan naar hoofdcontent

Welke plaats heeft de meeste populaire straatnamen?

Toen ik onlangs Helvoirt uitreed, zag ik aan de linker- en rechterkant achtereenvolgens de Kastanjelaan, de Sportlaan, de Stationsweg, de Parallelweg en de Industrieweg voorbijkomen als zijstraten. Zie jij ook wat er zo bijzonder is aan deze straten? Misschien helpt het als ik zeg dat iets verderop in Helvoirt ook nog de Kerkstraat, de Julianastraat en de Molenstraat liggen. Prachtig toch?

De vijf zijstraten die ik na elkaar passeerde staan allemaal in de top-15 van meest voorkomende straatnamen van Nederland. Het zijn om precies te zijn de nummers zeven, tien, elf, dertien en veertien van die ranglijst. Met die drie andere straten die ik noemde, heeft Helvoirt ook nog de nummers één, drie en zes van de lijst. En dat in een dorp met honderd straatnamen en nog geen vijfduizend inwoners! Je begrijpt dat ik in mijn euforie nog een extra rondje door het dorp heb gereden. Tijdens dat rondje vroeg ik me af of er plaatsen zijn waar de hele top-tien van straatnamen voorkomt.

Voor als je de top-tien niet uit je hoofd kent, herhaal ik hem hier nog even: van één tot en met tien zijn dat de Kerkstraat, de Schoolstraat, de Molenstraat, de Dorpsstraat, de Molenweg, de Julianastraat, de Parallelweg, de Nieuwstraat, de Wilhelminastraat en de Sportlaan. Het is eigenlijk jammer dat er in de top-tien zowel een Molenstráát als een Molenwég voorkomt, want de kans dat die allebei in één plaats bestaan is niet zo groot. Om verwarring te voorkomen, kiest men tegenwoordig namelijk liever geen straatnamen die zo op elkaar lijken.

Je zou denken dat de grote steden goed scoren, want daar hebben ze immers ook de meeste straatnamen. In Amsterdam hebben ze er echter maar vier uit de top-tien: de Kerkstraat, de Schoolstraat, de Wilhelminastraat en de Parallelweg. In plaats van een Nieuwstraat hebben ze er nog wel een Oude Nieuwstraat en een Nieuwe Nieuwstraat, maar die tellen in dit geval natuurlijk niet mee. Utrecht komt ook maar tot vier van de tien, maar daarvan komen er wel heel mooi drie uit de top-drie. Rotterdam en Den Haag komen allebei tot zeven van de tien. Er zijn trouwens bijna vijfhonderd plaatsen in Nederland waar ze precies één straatnaam uit de top-tien hebben liggen.

Ik vond twee plaatsen in Nederland waar je acht van de tien meest voorkomende straatnamen kunt tegenkomen, en dat zijn toch echt niet de grootste steden: Almelo en Nijverdal. In Almelo missen ze de Molenweg en de Dorpsstraat nog en in Nijverdal ontbreken de Dorpsstraat en de Molenstraat.

Er zijn twee plaatsen waar ze maar liefst negen van de straatnamen uit de top-tien hebben: Hellevoetsluis en Enschede. Van de top-tien ontbreekt in Hellevoetsluis alleen de Nieuwstraat. Opmerkelijk genoeg hebben ze in Hellevoetsluis wel een Molenweg én een Molenstraat. Om van de een naar de ander te komen, moet je een half uurtje lopen. In Enschede hebben ze van de top-tien alleen de Molenweg niet. In plaats daarvan hebben ze in Enschede nog wel een Molenpad, een Molenveld en een Molenbergweg. Hadden ze een van die drie nou niet gewoon Molenweg kunnen noemen? Dan hadden ze in Enschede de top-tien compleet gehad.

Reacties

Anoniem zei…
Maar zijn er nu ook nog orginele plaatsen waar ze geen enkele naam uit de top-15 gebruiken?
Luuk zei…
Nou ben ik best wel vaak verhuisd, maar ik heb gewoon nooit in een top-tienstraat gewoond. Pff. Nog een punt op mijn bucket-list erbij.
Dinx zei…
@Anoniem:
Er zijn honderden plaatsen in Nederland die niet één straatnaam uit de top-tien hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor Berg en Dal, Bloemendaal en Borssele, niet in Slochteren, Slagharen en Soesterberg, en niet in Vortum-Mullem, Vierhuizen en Vijfhuizen. De grootste stad die ik heb kunnen vinden die niet één van de straatnamen uit de top-tien heeft, is Lelystad. Daarbij speelt vast mee dat ze in Leystad sowieso relatief weinig straatnamen met achtervoegsels zoals 'straat' en 'weg' gebruiken.
Dinx zei…
@Luuk:
Nou je het zegt... ik ook niet! Het zou handig zijn als ze op Funda een zoekoptie toevoegen waarmee je alleen huizen zoekt die in een straat uit de straatnamentoptien liggen. ;-)
Anoniem zei…
Honderd jaar geleden hadden ze nog wel een Nieuwstraat in Hellevoetsluis. Waar is die gebleven?
Anoniem zei…
@ 28 oktober 2014 21:16
Afgaande op de beschrijving bij
http://www.europese-bibliotheek.nl/nl/boeken/Hellevoetsluis_in_oude_ansichten/100-105340/artikel/5 punt 46 en 47 en google maps heeft de Nieuwstraat in de buurt van Fort Haerlem gelegen. Mogelijk heet de Nieuwstraat tegenwoordig Molenstraat.

Het stukje in punt 47 over Peperstraat sluit mogelijk aan bij
www.overstraatnamen.nl/2014/10/wroetende-mol.html

Groet,
Bert
Dinx zei…
Goed gevonden, Bert. Dan hebben ze dus de ene top-10-straat ingewisseld voor de andere! ;-)
Anoniem zei…
Ik heb een foutje gemaakt bij de link hierboven. De juiste link is
http://www.overstraatnamen.nl/2014/10/wroetende-mol.html

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Waar ligt het geografisch middelpunt van Nederland?

Mijn zoon vroeg me waar precies het middelpunt van Nederland, want daar wil hij dan graag een keer met me naartoe. Nederland heeft aardig wat geografische middelpunten. Het is maar net hoe je definieert wat het middelpunt van een land is. Ik zet in dit verhaal een paar van die middelpunten op een rijtje - voor mijn zoon, maar natuurlijk ook voor jullie. (Voor dit verhaal kijk ik alleen naar het Europese deel van Nederland, zonder de Caribische eilanden; met die eilanden erbij ligt alles weer anders.) Uiterste punten Voordat ik een aantal middelpunten langsloop, noem ik hier eerst de geografische extremen van Nederland. Rottumerplaat - Het noordelijkst gelegen punt van Nederland ligt op Rottumerplaat. Locatie: 53.556485, 6.492520 Bad Nieuweschans - Het oostelijkste punt van Nederland ligt bij Bad Nieuweschans (Groningen). Om precies te zijn bij grenspaal 196, bij de grensovergang naar Duitsland. Locatie: 53.180299, 7.227509 Klein-Kuttingen - Het zuidelijkste punt van Nederland ligt

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o