Pas vroeg iemand me naar welke personen in Nederland de meeste straatnamen zijn vernoemd. Mijn vermoeden werd bevestigd: dat zijn geen schilders of zeehelden, maar gewoon leden van het koningshuis. Dat bracht me tot de vraag: welke straatnamen komen eigenlijk het vaakst voor in Nederland? En hoe zit dat in andere landen? Dit is de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen: 1. Kerkstraat 2. Schoolstraat 3. Molenstraat 4. Dorpsstraat 5. Molenweg 6. Julianastraat 7. Parallelweg 8. Nieuwstraat 9. Wilhelminastraat 10. Sportlaan Deze tien worden op de voet gevolgd door Industrieweg, Beatrixstraat, Kastanjelaan, Stationsweg, Eikenlaan, Markt, Prins Bernhardstraat, Emmastraat en Beukenlaan . Wat zien we aan dit lijstje? Het zijn allemaal bijzonder traditionele straatnamen met een verwijzing naar een bekend gebouw (kerk, school, molen, station), een bestemming of functie (dorp, parallelweg, sport, industrie, markt), het koningshuis (Juliana, Wilhelmina, B...
Reacties
In juni 2013 is wel het kinderzoekenhuis van het UMC St Radboud omgedoopt in Amalia kinderziekenhuis. In oktober 2013 is UMC St Radboud omgedoopt in Radboudumc. Niet iedere verandering is een verbetering.
Ik hoop nog wel op een Keizerin Beatrixsingel. Daarmee kan Nijmegen zich als oude keizerstad onderscheiden van alle andere plaatsen die zich moeten 'behelpen' met een openbare ruimte die naar koningin of prinses Beatrix genoemd is. Beatrix I van Bourgondië (ca. 1144 – 15 november 1184), trouwde in 1156 met de 23 jaar oudere Frederik I (Barbarossa). De naam Barbarossastraat is al in 1896 vastgesteld. Hun tweede zoon, de latere keizer Hendrik VI, werd in november 1165 in Nijmegen geboren. Naar hem is 2006 de Keizer Hendrik VI-singel genoemd.