Er zijn heel veel straatnamen waar bijzondere verhalen aan kleven. Hoe meer ik me met straatnamen bezighoudt, hoe meer van die verhalen ik ontdek. Soms vind ik het ook gewoon even leuk om op een creatieve manier te spelen met straatnamen. Dat is stiekem ook gewoon een leuke manier om nieuwe, onbekende straatnamen te ontdekken. Vraag me niet hoe het komt, maar onlangs vroeg ik me af of het mogelijk zou zijn om een straatnaamketen te maken.
Een straatnaamketen is een reeks straatnamen van A tot Z. De eerste straatnaam in de keten begint met een A en eindigt op een B. De volgende begint met een B en eindigt op een C. En zo gaan we door tot een naam die begint met een IJ en eindigt op een Z. En dan is de keten rond. Na wat puzzelen kwam ik tot onderstaande straatnaamketen. Bij sommige letters was er keuze in overvloed - daar heb ik gewoon de eerste straatnaam gekozen die me opviel. Een enkele keer heb ik een smokkelroute moeten nemen.
Nou, dat was een mooi tochtje toch? Misschien wil je deze straatnaamketen nog eens rustig in je eigen tempo nafietsen. Dat kan natuurlijk. Je moet dan wel de tijd nemen, want dat is dan precies 4000 kilometer fietsen!
- Ab: Aan Sint Job (in Thorn) - We beginnen de keten in het straatje bij de Jobkapel.
- Bc: Burgemeester Kessensingel C (in Maastricht) - De straatnaam is ooit officieel vastgesteld met die C erachter - net als de varianten met een A en een B erachter - maar op de straatnaambordjes in de stad is het gewoon de 'Burgemeester Kessensingel'. Die C kwam nu wel even goed van pas.
- Cd: Conferencepad (in Tiel) - Niet genoemd naar naar de cabaretvoorstelling, maar natuurlijk naar het perenras.
- De: Drafnalaantje (in Naarden) - Genoemd naar het landgoed Drafna.
- Ef: Emmertarwehof (in Alblasserdam) - Bij straatnamen op een -f is er veel keuze uit -dreven en -hoven.
- Fg: Fokkebroekweg (in Mechelen) - Natuurlijk is er veel keuze uit -wegen die met een F beginnen.
- Gh: Gaedsbergh (in Hattem) - Dit is er één van de veertien Gh-straten die ik kon vinden.
- Hi: Heidewei (in Zwagerbosch) - De meeste straten op een -i liggen in Friesland; daar betekent de uitgang -wei gewoon -weg.
- Ij: Invaltij (in Noordwijk) - Hier heb ik een beetje moeten smokkelen met die -j aan het eind die eigenlijk een -ij is...
- Jk: Jeweldijk (in Callantsoog)
- Kl: Knuistenkoepel (in Boxtel) - Voor de Kl-straten had ik keuze uit tientallen straten, waaronder -singels, -wallen en -dalen.
- Lm: Lambalgerkom (in Leusden) - Het vestingwerk bij het landgoed Lambalgen was onderdeel van de Grebbelinie.
- Mn: Madameperenlaan (in Vleuten) - Ook hier weer ruim de keus vanwege al die -pleinen, -lanen en -banen.
- No: Nano (in Zevenaar) - Ik heb maar zeven No-straten kunnen vinden. Behalve Nano ook nog twee keer Nabucco, Napo, Nebo en Noordloo.
- Op: Onderdiep (in Capelle aan den IJssel) - Ligt in een wijk met allemaal -diepen, waaronder het Hollandsch Diep, Winschoterdiep en het Damsterdiep.
- Pq: Hier moet ik even pas op de plaats maken, want ik heb geen straatnaam kunnen vinden die met een P begint en op een -q eindigt. Smokkelen dus. We maken een omweg via Pas (in Merselo) en de Straat van Mozambique (in Amstelveen).
- Qr: Quackelaer (in Eersel) of Quartier (in Oud Vossemeer)
- Rs: Roomtuintjes (in Amsterdam) - Veel keuze uit al die -plaatsen, -bossen, -mossen en -ganzen. De straat Roomtuintjes ligt op de plaats waar vroeger de herberg 'de Roomtuintjes' was. De uitspanning werd aan het eind van de negentiende eeuw gesloopt.
- St: Saarloosstraat (in Hoofddorp) - Van alle -straten zijn er ook nogal veel die met een S beginnen. Dit is dus een van de vele, vele opties.
- Tu: 't Hou (in Langerzwaag) - Maar ik had net zo goed 't Plateau in Spijkenisse of 't Sou in Warns kunnen kiezen.
- Uv: Er zijn geen Uv-straten, dus ook hier moeten we weer even smokkelen. We gaan via de Uiterste Stuiver (in Dongen) en Ruiten A kanaal Oost IV (in Sellingen). Een mooie omweg langs twee bijzondere straatnamen.
- Vw: Veenderijgouw (in Broek in Waterland)
- Wx: Wessex (in Hengelo) - Wessex is een voormalig koninkrijk in het Zuiden van Engeland.
- Xij: Aan het eind van het alfabet komen de moeilijke letters en moeten we steeds vaker smokkelen. We nemen hier een omweg via de Xylofoonstraat (begint met Xy) in Uden en de Twijnerij (met twee ij's) in Maassluis.
- IJz: Ook hier moeten we weer een smokkelroute nemen. De bekendste straatnaam die met een IJ begint, is natuurlijk de IJ-tunnel (in Amsterdam). We nemen de IJ-tunnel en komen eruit bij Lorentz (in Middelharnis). Komen we toch nog bij de Z uit.
- Za: Zinnia (in Dordrecht) - En zo gaan we via Dordrecht weer terug van de Z naar de A. Zinnia ligt in een wijk met allemaal bloemennamen die op een -a eindigen, zoals Salvia, Azalea, Petunia en Gentiana.
Nou, dat was een mooi tochtje toch? Misschien wil je deze straatnaamketen nog eens rustig in je eigen tempo nafietsen. Dat kan natuurlijk. Je moet dan wel de tijd nemen, want dat is dan precies 4000 kilometer fietsen!
Reacties