Doorgaan naar hoofdcontent

Massale wijziging van straatnamen in Ieper

Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat straatnaamgeving 'voor de eeuwigheid' is. In Ieper denken ze daar duidelijk anders over. Ruim 120 Ieperse straatnamen ondergaan op 1 januari 2012 een verandering. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen alleen maar om kleine details.

De discussie over de Ieperse straatnamen kwam op gang toen het stadsbestuur oude straatnaamborden begon te vervangen door borden met het nieuwe logo. Niet iedereen was echter even enthousiast over die veranderingen. De borden waren niet alleen minder leesbaar, een aantal inwoners fronste ook de wenkbrauwen toen ze merkten dat hun straatnaam gewijzigd was. Zo werden de Lange en de Korte Torhoutstraat plots 'Torhoutsestraat'.

"Sedert 1977 werd de straatnamenlijst niet meer aangepast", zegt schepen Frans Lignel. "En de lijst die toen goedgekeurd was, in een tijdperk waarin nog geen computers waren, bevatte meerdere inconsequenties en spellingsfouten. Bovendien waren er verschillen tussen deze lijst en die van het rijksregister. Het was dan ook hoog tijd om de volledige lijst eens onder de loep te nemen."

De straatnamencommissie heeft de lijst met 518 straatnamen voorgesteld en nu dus voor ruim 120 een wijziging voorgesteld. "Het doel was te komen tot een moderne straatnamenlijst die een evenwicht vindt tussen historische oorsprong, uitspraak en correcte spelling", zegt archivaris Rik Opsommer. "Zo hebben we een vereenvoudiging nagestreefd door ellenlange voornamen en titels bij persoonsgebonden straatnamen achterwege te laten, en door de 'tussen-se' te schrappen bij straten lopend naar steden en dorpen."

De Maarschalk Haiglaan wordt dus voortaan kortweg Haiglaan, de Rijselsestraat wordt Rijselstraat. En zo komen we ook weer tot Lange en Korte Torhoutstraat. En inderdaad, het Guido Gezelleplein wordt voortaan gewoon Gezelleplein. Toponymisch gebonden straatnamen worden nu volgens het hedendaags Nederlands geschreven. Zo wordt Bellewaerdestraat vanaf 1 januari 2012 Bellewaardestraat. En in zes gevallen wordt ook de niet noodzakelijke tussen-s weggelaten. Er is slechts één straatnaam die grondig wijzigt. In Voormezele waren er twee Bartierstraten. Eén ervan wordt nu Dupatinstraat, naar de eerste burgemeester van Voormezele.

Voor de inwoners van straten die van naam veranderen, wijzigt er overigens niet zo veel. Veel van de nieuwe namen werden namelijk in de volksmond al gewoon gebruikt.

Bron: Het Nieuwsblad

Reacties

Anoniem zei…
Kleine inconsequentie:
"Zo werden de Lange en de Korte Torhoutstraat plots 'Torhoutsestraat'."

Uit het artikel maak ik juist het tegenovergestelde op...

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd...

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la...

Wat zijn de meest populaire straatnamen van Nederland?

Pas vroeg iemand me naar welke personen in Nederland de meeste straatnamen zijn vernoemd. Mijn vermoeden werd bevestigd: dat zijn geen schilders of zeehelden, maar gewoon leden van het koningshuis. Dat bracht me tot de vraag: welke straatnamen komen eigenlijk het vaakst voor in Nederland? En hoe zit dat in andere landen? Dit is de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen: 1. Kerkstraat 2. Schoolstraat 3. Molenstraat 4. Dorpsstraat 5. Molenweg 6. Julianastraat 7. Parallelweg 8. Nieuwstraat 9. Wilhelminastraat 10. Sportlaan Deze tien worden op de voet gevolgd door Industrieweg, Beatrixstraat, Kastanjelaan, Stationsweg, Eikenlaan, Markt, Prins Bernhardstraat, Emmastraat en Beukenlaan . Wat zien we aan dit lijstje? Het zijn allemaal bijzonder traditionele straatnamen met een verwijzing naar een bekend gebouw (kerk, school, molen, station), een bestemming of functie (dorp, parallelweg, sport, industrie, markt), het koningshuis (Juliana, Wilhelmina, B...

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o...